Dacă sunteți în căutarea unei rețete plină de savoare, sănătoasă, dar și vegetariană, inspirația vine din Maroc, cu o delicatesă din legume sută la sută: tajine pe pat de cușcuș.
Ingrediente tajine marocane cu legume
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
2 căței de usturoi zdrobiți
3 cepe mari, feliate subțiri
1 linguriță de scorțișoară măcinată
2 morcovi mari, tăiați bucățele
½ dovleac plăcintar, tăiat în bucăți mici
2 cartofi dulci, curățați și tăiați în bucăți mici
1 dovlecel tăiat feliuțe, feliuțe
- INGREDIENTE CUȘCUȘ
3 cești de cușcuș
4 ½ căni cu apă plată
1 linguriță sare de mare
1 lingură de ulei de măsline (opțional)
1 conservă de năut organic
1 ceapă tocată mărunt
mentă proaspătă
ulei de măsline cu infuzie de lămâie
sare de mare
- Tocăniță delicioasă din pulpe de pui, dovlecei și alte mirodenii
- Savoare în farfurie din Asia Centrală: supă lagman cu tăiței noodles și carne de vită
- Inspirație din Maroc: legume tajine servite pe pat de cușcuș
- Rețetă sațioasă de ficăței de pui fierți în lapte, legume înăbușite și piure cu muguri de pin
- Rețetă originală de cozonac tradițional românesc cu nucă, rețeta bunicii
Cum se prepară legumele tajine
- Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie, după care adăugați usturoiul, ceapa și scorțișoara.
- Se încălzește la foc mic între 10 și 15 minute, în timp ce amestecați bine ingredientele pentru a se pătrunde bine unele în altele.
- Amestecați până când ingredientele sunt ușor rumenite.
- Într-un vas tajine adăugați morcovii, dovleacul plăcintar, cartofii dulci și dovleceii, toate legumele fiind tăiate bucăți, după cum preferați să le consumați.
- Adăugați apă peste legume, dar până la jumătatea lor, pentru că și ele vor lăsa apă, le acoperiți, după care le lăsați la foc mic pentru 25-30 de minute, până când legumele sunt moi.
- Dacă tajinele vi se par mult prea uscate, puteți să le mai stropiți cu apă cât să se înmoaie puțin. Legumele se consumă pe un pat de cușcuș, peste care se adaugă ceapa și usturoiul.
- CUM SE PREPARĂ CUȘCUȘUL
- Încălziți apă într-o oală până fierbe foarte bine, după care adăugați sarea, uleiul și cușcușul și puneți capacul, stingeți focul și lăsați să se înăbușească timp de 15 minute.
- Scoteați cușcușul, îl lăsați să se răcească, după care adăugați năutul ceapa tocată mărunt, menta proaspătă, uleiul de măsline infuzat cu lămâie și sarea de mare.
- Puteți să adăugați și alte arome sau ingrediente care pot schimba gustul precum stafidele, mugurii de pin, măsline sau pătrunjel.
Farfuria sănătoasă
Puteți să adăugați și fasole în salata de cușcuș, fiind o sursă sigură de proteine. Năutul, de asemenea, conține multe proteine și este foarte consumat de vegetarieni. Ca pont, în farfuria sănătoasă puteți adăuga și suc de lămâie, coriandru și piper pentru o salată.
De asemenea, puteți să adăugați legume prăjite cu linte maro gătită pentru un fel principal excelent sau pentru un bufet sau un prânz la pachet.
Tajine: vas de gătit sau fel de mâncare?
Când am descoperit această rețetă nu înțelegeam mai exact ce sunt aceste tajine marocane. Am tot căutat pe Google și nu înțelegeam ce fel de legume sunt, cum se gătesc și de unde sunt mai exact.
Ei bine, tajine se numesc legumele gătite în vasul tajine. Tajine este practic un vas de gătit, un vas folosit de bucătarii nord-africani din Maroc, așa că denumirea preparatului vine de la vas.
Toată ingineria stă în faptul că aceste preparate sunt gătite foarte lent pentru ca tocana de legume simple sau cu bucăți de carne să se gătească la temperaturi foarte scăzute, într-un timp mai îndelungat, pentru ca ingredientele să fie mai aromate și să aibă o savoare mai intensă.
Preparatul tajine își are originea în Berber, nordul Africii, însă a devenit destul de cunoscut în întreaga lume, iar acum îl gătește toată lumea.
Vasul tajine este un vas foarte greu, o oală groasă, în care legumele sau ingredientele puse la foc mic reușesc să se pătrundă și să își păstreze nutrienții. Un slow coking tradițional.
Vasul traditional de tajine este realizat în totalitate din lut greu compus din două parți: vasul în sine și capacul în formă fie de con sau cupolă.
Vasul tajine poate fi băgat și în cuptor, și pe plită.
- FOTO: Caroline Attwood
- REȚETĂ: veganuary.com
Pingback: Savoare in farfurie din Asia Centrala: supă lagman cu taitei noodles si carne de vita – Cum Se Prepară?