cozonac traditional romanesc

Rețetă originală de cozonac tradițional românesc cu nucă, rețeta bunicii

Cozonacul tradițional românesc aproape că nu lipsește de pe masa oamenilor, mai ales de sărbători. Sunt pasionați de bucătărie care preferă gustările făcute în casă, iar rețetele strămoșilor s-au dovedit cele mai bune și au rezistat în timp.

Rețeta de mai jos a fost încercată de un cuplu de îndrăgostiți care a reușit să se bucure de savoarea unui cozonac tradițional românesc cu nucă făcut din mâinile lor. Nu am putut să nu cer rețeta și să o împărtășesc cu voi 🙂 Să aveți poftă dulce.

Detalii

Servings

Un cozonac 🙂

Prep time

30 de minute

Cooking time

1:30 h

Ingrediente

  • 500g faină

  • 150 ml lapte

  • 1 plic drojdie uscată

  • 50g unt

  • 100g smântână

  • 150 g zahăr

  • 3 ouă (doar gălbenușurile)

  • 50ml ulei

  • jumătate de linguriță cu sare

  • 1 pliculeț zahăr vanilinat

  • coaja de la o lamaie

  • 2-3 picături de rom

  • Ingrediente pentru crema de cozonac
  • 150g nucă

  • 2 albusuri

  • 75 g zahar

  • O lingură si jumătate de cacao

  • 2-3 picături de rom

Cum se prepară cozonacul tradițional românesc cu nucă

  • Primul pas în prepararea acestui cozonac tradițional românesc este să cerneți făină, după care adăugați drojdia dizolvată în mijloc, pe care o amestecați în interior.
  • Pasul doi este să amestecați și încălziți laptele, smântâna, zahărul și esența de vanilie, pe care, ulterior, le adăugați în bolul cu făină, tot în mijloc.
  • Adăugați în același castron și gălbenușurile de ou, pe care înainte le-ați frecat cu sare, puneți esența de rom și coaja de lămâie și amestecați până când ingredientele s-au integrat perfect, în timp ce subțiați stratul de făină.
  • Se topește untul și se varsă și el tot în mijloc și se începe frământarea până se dezlipește coca după mâini.
  • Pasul trei este întinderea cocăi. Se ia din castron și se întinde, se trage din părți și se face un dreptunghi. Se încălzește uleiul și se întinde cu lingura pe coca, se împăturește, se frământă și se ridică. Se repetă procedeul până se termina tot uleiul.
  • Frământați până când uleiul s-a încorporat bine în cocă, iar apoi faceți o bilă, o puneți într-un castron/lighean, ce aveți pe acasă și acoperiți coca cu un prosop și o puneți la cald pentru 40 de minute. Puteți pune și un sac de gunoi sau să o izolați cu folie din plastic dintr-un capăt în altul.
  • CUM SE PREPARĂ CREMA COZONACULUI TRADIȚIONAL ROMÂNESC
  • Între timp, se bat albușurile spumă + zahărul, puteți încerca mai bine cu cu mixerul, pentru a se topi zahărul mai rapid. Mixați până când spuma a ajuns în starea în care nu mai cade atunci când se întoarce castronul.
  • Se pune nuca pisată mărunt de tot într-un castron, unde se adaugă romul, 1 lingura jumate de cacao și se amestecă. Se ia cu lingura din albuș și se amesteca în castronul cu nucă, sa fie oarecum tare crema la final, se pune din spuma de albuș cât să nu ajungă moale de tot. Nu trebuie pus tot albușul după ce a crescut aluatul.
  • ÎMPLETIREA COZONACULUI TRADIȚIONAL ROMÂNESC CU NUCĂ
  • Astfel, după ce coca a crescut se împarte pe jumate, se întinde la grosime cât un deget, se face un dreptunghi, se pune jumătate din compoziție, se întinde pe ea, dar marginile rămân goale cam 1 cm de jur împrejur și apoi se rulează, se face sul. Faceți la fel și cu cealaltă jumătate de cocă. Puneți aluatul unul lângă altul și începeți împletirea.
  • Tava se îmbracă în folie de copt, se ia sulul frumos și se așază în tavă, apoi se pune la cald pentru a crește pentru 30 de minute.
  • Se încălzește cuptorul la 180 de grade. Se baga cozonacul în cuptor și după 5-10 minute se lasă la 160 de grade, iar după 20 de minute vă uitați să vedeți cum arată cozonacul vostru tradițional românesc.
  • Atenție! Dacă se rumenește prea rău se pune deasupra folie de aluminiu sau de copt, depinde ce preferați fiecare. Pentru a vedea când e gata, se încearcă din când în când cu o scobitoare sau bețișor de frigăruie. Cozonacul este gata dacă bețișorul iese curat din interior.

    Poftă bună!

FOTO: @cvdesign

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*